Öppettider och helgdagar i Spanien

Alla länder har sina egna nationella lediga eller röda dagar, det kan skilja en hel del mellan olika länder. Vi svenskar har våra sätt och det gör att många som reser till Spanien på semester blir överraskade över öppettiderna och landets röda dagar. Om du ska resa till Spanien så är det en god idé att bekanta dig med dessa i förväg.

Tillsammans med artikeln kommer du att kunna se en översikt över Spaniens röda dagar. Dock så är vissa lite extra värda att lägga på minnet. Till exempel den 15 :e augusti, som är Jungfru Marias himmelsfärd. Den här dagen firas särskilt i de katolska delarna av landet, som dagen då Jungfru Maria steg upp till himlen. Beroende på vilken stad det rör sig om så kan det förekomma parader och fyrverkerier, tillsammans med annan typ av firande som definitivt är värt att kolla in.

Öppettider

Spanien är ett av de länder som ägnar sig åt den så kallade “siestan” (även om detta snart kan avbrytas). Det betyder att affärer och andra verksamheter är stängda under mitten av dagen, men öppna under morgon och kväll. Öppettiderna brukar gälla från måndag till lördag, medan det under söndagar ofta är stängt. En butik är oftast öppen till cirka klockan 13.30 på eftermiddagen, och siesta räcker till cirka klockan 16.30 eller senare. Butikerna är öppna till ungefär klockan 20.00 på kvällen, men i turisttäta områden brukar affärerna hålla öppet så länge det finns kunder.

Precis som i Sverige finns det vissa butiker som är öppna dygnet runt, så som bensinstationer och apotek. Spanien ligger i samma tidszon som Sverige.

Gällande röda dagar

  • 1 januari, nyårsdagen
  • 6 januari, trettondagen.
  • 17 april, skärtorsdag.
  • 18 april, långfredag.
  • 1 maj, första maj.
  • 15 augusti, Jungfru Marias himmelsfärd.
  • 1 november, Alla helgons dag.
  • 6 december, konstitutionsdagen.
  • 8 december, högtiden för att fira den obefläckade befruktningen.
  • 25 december, juldagen.