Gran Canaria

Gran Canaria är den andra största av Kanarieöarna och ligger nära Afrikanska västkusten ungefär 1350 km söder om Europa. Gran Canaria är ett spanskt område och tillhör därför Europa. På grund av dess läge är Gran Canarias väder bekvämt året runt. I December är till exempel medeltemperaturen 19 grader, och det kanske är därför som så många Norrmän spenderar sina julledigheter här. I Juli är medeltemperaturen inte högre än 23 grader, så det är aldrig obekvämt varmt, oavsett vart du väljer att bo.

Gran Canaria har kallats en “mini-kontinent” på grund av den stora variation som finnes på ön. Här hittar du långa vita stränder, men även gröna raviner och charmiga byar. En tredjedel av ön är skyddad av “UNESCO’s Biosphere Reserve”. Ön är också en destination för dem som vill studera stjärnor och planeter.

Gran Canaria är kanske mest känd för att vara en underbar plats att spendera sin semester i solen, och många charterturister åker hit varje år. Las Palmas är huvudstaden av Gran Canaria och det är en väldigt turistvänlig stad med barer, stränder, affärer och restauranger. Men denna ö har så mycket mer att erbjuda än sol och nattliv, och hyr du en bil och vill utforska ön på egen hand kan du verkligen upptäcka ett par skatter.

Gran Canaria Flygplats

Gran Canaria Flygplats är den enda flygplatsen på ön, och Norwegian, SAS samt RyanAir flyger hit från olika ställen i Europa. Det är ungefär 25 km till Las Palmas och om du har en hyrbil tar det mindre än en halvtimma. Till Maspalomas, en annan turiststad på ön, är det bara lite mer än 30 km.

Vart man kan hyra en bil på Gran Canaria

Det finns ett stort antal hyrbilsföretag att välja mellan på Gran Canaria. Om du vill hyra en bil på flygplatsen kommer du att hitta de mest kända företaget, såsom Hertz, Avis, Budget och Europcar. Du kan även välja en hyrbil från någon av de mer lokala företagen såsom CICAR eller Cabrera Medina.

Företagen är lätta att hitta, deras kontor ligger vid ankommande på flygplatsen. Här kan du se olika hyrbil erbjudanden på flygplatsen: hyrbilguiden.se/spanien/gran-canaria-flygplats/.

Om du hellre vill hyra en bil i en av de större städerna på Gran Canaria är det inget problem heller. Både i Las Palmas och i Maspalomas kommer du att hitta ett flertal hyrbilsföretag, Oavsett om du väljer att plocka upp en bil på flygplatsen eller i någon av städerna är det smart att boka i förväg. På så sätt är du säker att du får den bil du vill ha. Det finns flera hemsidor som erbjuder prisjämförelser.

Många spännande utflykter på Gran Canaria

Om du har en egen hyrbil är du helt fri att utforska Gran Canaria som du vill. Och detta är en fördel då ön har så mycket att erbjuda!

Det finns många spännande platser för familjer på denna vackra ö, till exempel Palmitos Park. Detta är beläget ungefär 10 km från Maspalomas. Det är en stor djurpark där de enorma djurhägnaderna är designade att likna djurens naturliga miljö. Du kan till och med gå in i vissa av hägnaderna själv – bland de exotiska djuren! De har även fågel- och delfin-shower på parken, och både vuxna och barn kommer att ha kul här.

Bilresa mellan stränderna

Om du älskar sol och strand har du hittat rätt! Maspalomas Beach är världskänd för sina sanddyner och är ofta stranden som visas på omslaget av guideböcker för Gran Canaria. Amadores är en annan populär strand, omringad av en massa barer och restauranger. Den är speciellt passande för barn, eftersom vågorna här är små.

Om du är ute efter något mer exklusivt är en resa till Arguineguin rekommenderat. Detta är en liten strand, och få turister kommer hit. Här är sanden faktiskt svart och du kan njuta av lugn och ro utanför städerna. I denna lilla stad hittar du färre restauranger och turistbutiker i andra städer, men det är just därför det är mer exotiskt! Poco Izquierdo är en liten strand som är perfekt för surfare, eftersom det är den mest blåsigaste på Gran Canaria. Här hittar du en surfskola och en surfaffär.

Ett besök hos byarna i bergen

Gran Canaria är en ö med stor variation och med en hyrbil har du möjligheten att uppleva just det. Tejeda är en liten by i bergen av Gran Canaria som är omringad av en nationalpark. Här hittar du fantastisk flora, och du kommer bli överraskad av hur frodig denna ö kan vara. Cruz de Tejeda-berget är hela 2000 meter högt och det finns en vacker utsikt från toppen av berget. En dagstur till detta ställe kommer få dig att tappa andan. Om du kör från söder kan du även besöka de charmiga byarna Artenara och Pinos de Galdar – väl värt ett besök!

Se några bilder från nationalparken Tambada.

Säkerhet och trafikregler på Gran Canaria

Gran Canaria har många likadana trafikregler som resterande Europa; kör på höger sida av vägen och använd inte mobilen medan man kör, detta är strikt förbjudet. Bälten måste användas. Hastighetsbegränsningen är 120 km/timme, och i stadskörning är det 50 km/timme. Körning i bergen kan vara svårt på grund av de små vägarna och många kurvor. Tillåt tillräckligt med tid om du vill köra till bergen och se till att vara vaken och koncentrerad.